PC hra: Mirror’s Edge – parkour, čistota a Faith

V rámci předvádění nových pc her na E3 se konečně objevil i in-game trailer na hru Mirror’s Edge. Neskutečně se na ni těším.

Fanouškovský trailer:

O co tedy kráčí?

Mirror’s Edge je akce/adventura z pohledu první osoby, ve které ovládáte Faith, krásnou japonku, která patří do skupiny speciálních pošťáků. Ti doručují většinou nelegální zásilky, jejichž samotný přenos probíhá kvůli vysoké ostraze v ulicích… Hádej kde! na střechách velkoměsta. Datum vydání je stanoveno na 11. listopadu 2008.

Na hře pracuje Electronic Arts, které jako hlavní engine zvolilo Unreal Engine 3 (použit například v Unreal Tournament 3), ke kterému bylo přidáno speciální řešení osvětlení (DICE). Celkově vypadá realisticky, přestože je vybarvená sytými barvami a šedou. Hra má specifickou vlastnost – při pohybu vidíme části těla hrdinky Faith.

Téma: Parkour

Konečně! Mirror’s Edge je hra, která ukazuje parkour a veškeré jeho možnosti. Onu překrásnou volnost pohybu. Když se dívám na trailer, hra mi opravdu připomíná skoky a techniky, jenž předvedli někteří zkušenější parkouristé. Hra působí hodně realisticky – vše co na videích vidíte je (teoreticky) možné*

* Ale může být opravdu reálná?

  • Hlavní postava – krásná japonka Faith – je podle mého názoru na takovéto skoky abolutně nepřipravená –  je hubená, chybí jí svaly na nohou a u spousty případů i na rukou. Tudíž dělá sebedestruktivní parkour. Škoda, chápu že dnešní supertenké dívky jsou v módě. Hlavně marketingově. Ale sorry, bez dostatečné síly by nedokázala ani běžet tak rychle, jak lze vidět ve videu.
  • Parkour ve hře vypadá realisticky, pokud se zrovna hrdinka po 6 metrovém skoku nezachytává jakési roury. Což je nemožné udržet.
  • Proč ve hře nejsou častěji vidět parakotouly? Nejenže šetří (virtuální) zdraví, ale vypadají efektně (viz ten jeden na začátku).
  • Běžet proti brokovnici s holýma rukama? Ne děkuji.
  • Utíkat s kulkama trčícíma z břicha? Už vůbec ne.
  • Rozrážet rukama dveře? Proč je prostě neotevřít?
  • Mávání rukama při pohybu vypadá pěkně. Bohužel jen z pohledu první osoby (vlastní zkušenost).

Ráj – prostředí sterilní a čisté!

Hra se odehrává v jakém si antiutopickém totalitním režimu, kde je internet či jakákoli komunikace monitorována. Posly tajných, či nelegálních zpráv jsou rychlí běžci, mezi které patří i Faith.

Utíkej nebo zemřeš!

Ovládání celé hry prý bude velmi jednoduché – vývojáři mluví o dvou tlačítkách (nedovedu si to představit). Tímto způsobem chtějí klást důraz na to, aby hráč celou dobu udržoval stejnou respektive maximální rychlost a překážky překonával plynule. Jakékoli pozastavení zvláště ve vyhrocených situacích povede k jisté smrti.

A budou i zbraně.

Nebyla by to ta pravá akce, kdyby se souboje neobešly beze zbraní. Jenže právě v Mirror’s Edge se toho chtěli výrobci vyvarovat – tímpádem si užijeme spoustu kontaktních scén, ve kterých budeme bojovat a bránit se vlastníma rukama (a nohama). Střelné zbraně jako Benelli M3 Super 90, FN SCAR, Beretta 92, Glock 18 (více) můžeme ve hře používat za cenu, že se naše hrdinka stane pomalejší a nebude moci používat některé akrobatické prvky.