Zhlédnuto: Velmi nebezpečné známosti

Zvrhlost, sex, dekadence, panenství, sex, sázka, bratr vs. sestra, sex… asi takto se dá popsat film Velmi nebezpečné známosti. Ten je volnější adaptací na starší film Nebezpečné známosti, jenž vznikl v 80. letech minulého století. Novější film ztrácí část psychologie postav, zato mu zůstává neskutečná zvrhlost, neotřelost.

Dějová linie filmu Cruel Intentions

Kathryn (Sarah Michelle Gellar) a Sebastien (Ryan Phillippe), dva zvrhlí, nechutně sebevědomí a na pohled velmi krásní nevlastní sourozenci neskutečně bohatých rodičů se baví sexem. Ke svým hrátkám využívají „středně bohatou třídu“.

Kathryn jednoho dne opustí její přítel kvůli nevinné, panensky čisté dívce jménem Cecil (Selma Blair). Kathryn se chce pomstít, uzavře tedy se svým bratrem sázku. Pokud se mu podaří svést Cecil a k tomu Anetu (Reese Witherspoon), která ve školním časopise veřejně prohlásila, že panenství věnuje pouze tomu pravému, stráví Kathryn se svým bratrem Sebastienem vášnivou noc, při které mu „vyšuká duši z těla“. Jenže pokud velký svůdce žen prohraje, musí odevzdat sestře svého drahého Jaguára.

Sebastien zjišťuje, že jej někdo u Anette pomluvil, čímž ji defakto varoval a poté, co se mu nepovede jeho finta v bazéně, zjišťuje, že to bude těžký oříšek. Mezitím další fintou (s fotoaparátem – asi se inspiruji ;-) ) svede Cecil, která si k němu večer přijde důvěřivě napsat milostný dopis svému učiteli na violoncello. Když se mu podaří svést i nepřístupnou Anetu, zjišťuje, že nemůže pokračovat dále. Podařilo se mu se do Anety zamilovat.

Když se to dozví Sebastienova sestra, podrazí jej a děl nabere úplně jiné obrátky. Sebastien při rvačce s učitelem na cello zachrání Anetu z pod kol jedoucího vozidla, ale sám je automobilem sražen. Následuje střih. Pěkná scéna z kostela, lidi v černém, spousta kytic a uprostřed fotka smějícího se Sebastiena. K lidem sedícím okolo promlouvá Kathryn. Evidentně jí smrt jejího bratra moc nebere. Aneta ale otiskla Sebastienův deník, ve kterém si zapisoval všechny informace o dívkách, se kterýma spal. Takto vyjde napovrch, jaká Kathryn ve skutečnosti je. Lidé ji zavrhnou.

Hodnocení: 87% 87%

Plusy a mínusy

  • Plusy
    • Nečekaný závěr, který mne úplně dostal
    • Film ze života mladých bohatých američanů – je realistický?
    • Určeno (nejen) pro teenagery -vztahy, láska a sex
    • Hlavní hrdinové se umí vžít do role
    • Pěkná hudba (známá Bittersweet symphony a další…)
  • Mínusy
    • Vzhledem k originálu utrpěla psychologie postav
    • Dále nevím, trochu jsem se zamýšlel nad některými způsoby Sebastiena – vážně lze takhle balit dívky? (Zkusíme… :-) )

Konec filmu – video z Youtube