Proč nemůžeme platit zlatem?

Proč je dnes nepraktické platit zlatem?

Tenhle krátký článek Vám neodpoví na to, proč se přešlo ze zlatého standardu, z měny kryté zlatem, na nynější systém papírových „smyšlených“ peněz. Neodpoví Vám, proč byla stávající situace neudržitelná a jaký to mělo důsledek při zpomalování, zabrzďování či obecně rozvoji ekonomiky. Ani Vám neodpoví, jestli za to mohou Reptiliáni, finanční dynastie rodiny Rotschildů, mimozemšťani, USA, ilumináti, židi či nevím kdo ještě.

Pokud hledáte historickou odpověď přechodu ze zlatého standardu, budete muset pátrat dále, zjistit jak popisujeme způsob, jakým funguje ekonomika. Hledat, jaká síla zničila koloniální Španělsko, které bylo zaplaveno zlatem z Ameriky a kde cena domácích výrobků byla vůči zlatu tak drahá, zatímco výrobky z dovozu natolik levné, až z toho Španělsko ztratilo schopnost vyrábět pro export a tak přemíra zlata udělalo Španělsko chudou zemí.

Budete muset zjistit, proč cena zlata kdysi v ekonomice fungovala jako stabilizující prvek (když drtivá většina zlata byla v mincích či jiných hodnotných předmětech, např. špercích). Proč je dnes zlato pouze investičním nástrojem a jeho cena podléhá stejným bublinám jako u čehokoliv jiného (viz nedávný vývoj ceny). A také proč již centrální banka nemá povinnost držet paritu se zlatem jako svůj prvořadý úkol bez ohledu na cokoliv dalšího a proč by to mohlo způsobit nemalé kolísání ekonomiky.

Na tyto otázky Vám v článku záměrně neodpovím. Ale ukáži Vám na názorném příkladě, proč nelze mít zlatou měnu (nebo měnu krytou zlatem) z ryze praktických důvodů.

Zlata je málo.

Po zprůměrování několika nezávislých výpočtů lze říci, že aktuální počet zlata, které lze použít jako oběživo (tzn. kdyby se rozpustily všechny šperky a jiné zlaté předměty) je kolem 160 tisíc tun. Pro více informací, jak se k tomuto číslu dospělo, viz článek na BBC. Pro další důležitý výpočet je třeba vzít hodnotu veškerých peněz na světě, které jsou aktuálně v oběhu. Tuto hodnotu spočetl McKinseyho institut na 200 biliónů dolarů (tj. 2×1014, samotný bilión = 1012). Pokud tyto dvě hodnoty mezi sebou vydělíme, vyjde nám, že 1 kg zlata by měl nyní hodnotu 30 miliónů Kč. Jinými slovy 1 gram zlata dle tohoto výpočtu 30 tisíc korun českých.

1 gram zlata = 30 000 Kč

gram-zlata

Jak si koupit chléb?

Pokud byste si chtěli koupit chléb za 30 Kč, museli byste platit 1 miligramem zlata, tj. věcí, která by byla veliká 10×10×0,5 mikrometrů. To je zhruba velikost jedné lidské krvinky. Já nevím jak vám, ale mě to tedy nepřijde moc praktické.