Call of Duty 5: nejhorší z série

(Útržky vzpomínek) V tom žebříčku musíme být první! Už zbývají jen dva. Poslední zápas. Schovává se v tom baráku. Máš granát? Hoď ho do těch druhých dveří. Poběžím zprava.

I takhle můžu popsat asi osmiměsíční období svého života. Nepovažuji jej přesto za ztrátu času. Call of Duty 2 totiž i dnes patří mezi nejlepší online hry.

Již dávno jsem hrál jeho nadějného nástupce, CoD4: Modern Warfare, které spádem děje singleplayeru, jeho grafickým a zážitkovým zpracováním šokovalo snad každého hráče. Nevěřím, že se někdo dokázal vymanit ze stále se zrychlujícího děje a s ním souvisejících zvratů dříve, než mu před očima prosvištěla celá hra (cca 4 hodiny).

Jaké překvapení čeká, když si takto nabuzený hráč pustí multiplayer. Děs a hrůza! Nepřehledné rozhraní. Odflinkuté, nahrubo osekané mapy vytržené ze singlu. Efekty pro potěšení diváka a naštvání hráče (volím slušná slova). Tři druhy zbraní s tím, že na další potřebujete nejméně x levelů. Vše završeno vychytaným perkem Last stand: ustřelíte protivníkovi brokovnicí hlavu, ten si sedne na zadek, vytáhne kolt a uvítá vás ve světě bezhlavých.

[singlepic=315,320,240,,]

Vzrušeně jsem týdny sledoval všechny zprávy oznamující příchod Call of duty 5: World at War. Následník CoD2, kterej v sobě bude mít engine ze čtyřky! To bude vychytaná hra!

A pak přišlo velký kulový. Demo multiplayeru ukázalo, že autoři předělali textury postav, přidali tunu vegetace pro potěšení oka, avšak systém nedošel žádných změn. Pořád je stejně mizerný a složitý (Kdy konečně programátorům dojde, že se hráči chtějí bavit! Ne přemýšlet, jak co funguje a nefunguje.). Ve více než 8 hráčích nepřehledný, pomalý důsledkem vylepšení aka lítající letadla, kouř, psi… Hratelnost jde k šípku.

Jestliže čtyřce byl vytýkán krátký singleplayer, pětka je zdlouhavá, nudná, suchá, opakující se a nezábavná. AI nepřátelů zamrzla někde na bodě nula (hráno na nejtěžší obtížnost). Skript sem, skript tam. Za zády vojáků si můžete zatancovat tanec hula-hula. Myslíte, že si vás všimnou?

[singlepic=318,320,240,,]

Někdy se role vymění a najednou o vás ví, přestože se krčíte nenápadně za zdí. Spolubojovníci jsou nápomocni – postavte se jim do cesty a rázem jste zatlačeni na druhou stranu mapy. Vadí vám to? Snadná rada, stačí si lehnout, oni vás jen pošlapou.

Grafika a prostředí doznala oproti minulému dílu velkých změn. Přidali tunu vegetace, která se krásně vlní (Identifikace pohybu soupeře nemožná). Prostředí doplňuje všudypřítomná vyblitá bílá barva „na bolení hlavy“. Přes neustálé otřesy je nemožno střílet headshoty (nemluvě o sniperce). A ta voda! Nekupoval jsem drahou grafickou kartu (ATI HD 4850) proto, abych se musel dívat na kaluže lemované bílou barvou. Hrůza.

S Call of Duty 6 prosím nespěchat. A myslete na nás, hráče.

Galerie