Zhlédnuto: Jumper

Na film Jumper jsem se těšil – akční sci-fi, svět lidí kteří se umí teleportovat. Bezva! A navíc zapadá do mého vkusu! Ale mé nadšení se již v průběhu filmu vytratilo. Bez okolků? Už bych na něj nešel, je to ztráta času.

Jumper

Příběh = tragédie?

Čtrnáctiletý David (Hayden Christensen) žije se svým přísným otcem v malém městečku. Ve škole ani mimo školu nemá žádné kamarády, ale hledá pochopení u své spolužačky Milie (Rachel Bilson). Jednoho dne se pod ním propadne led, ale David místo toho, aby skončil pod ním se najednou objeví ve školní knihovně. Postupně zjišťuje, že má zvláštní schopnost teleportovat se na místa, která zná a po usilovném cvičení i na místa, která viděl jen na fotografiích. Jednoho dne vyloupí banku, uteče z domu a za kradené peníze si užívá života – surfuje v Kalifornii, hned nato obědvá na vrcholu sfingy v Egyptě, pozoruje Berlín nebo prohlíží New York z Empire State Building. V osmnácti letech se David vrátí domů a pozve Millie na výlet do Říma. Tam se také dozví, že není jediný Jumper (pojmenování toho, kdo má podobnou schopnost teleportovat se) na světě a že existuje organizace Paladinů, jež se snaží Jumpery vyhubit. A tak začíná honička, ve které Paladinové neopomenou použít Millie jako návnadu.

Jumper

Zpracování = tragédie!

Film obsahuje spoustu akčních a efektních scén (nejvíce na mne zapůsobila jízda po Tokiu v superrychlém autě, které jeden Jumper uměl teleportovat), ale bál bych se jej označit za akční. Kvůli Jumperům je možné říkat tomuto žánru vědeckofantastický, leč přikláněl bych se spíš k pojmenování film oddechový. Základem je jednoduše přinést si spoustu popcornu, koukat se na efekty a ani nezkoušet přemýšlet nad logičností děje či některými otázkami („Podle jaké genetické vady vznikají Jumpeři?“ [jak bylo uvedeno ve filmu, vlastnosti se nedědí] nebo „Jak fungují přístroje, které používají Paladinové?“).

Jumper

Další absolutně tragickou záležitostí je jakýsi pokus o love story, vztah hlavního hrdiny Davida a Millie, který je obehnán komunikací ve stylu: „Ty mi lžeš!“ „Řekni mi pravdu!“ „Nelžu!“ nebo „Co to tam byl za rámus (po hlavním hrdinovi stříleli zbraněmi)?“ „Nic se tam nedělo!“.

Dalším problémem je nevýraznost hlavního hrdiny Davida a jeho dívky Millie. Samuel L. Jackson, neboli vůdce Paladinů, taky neukáže maximální nasazení. Příjemně překvapí Jamie Bell v roli Griffina, který se do role (asi jako jediný ve filmu) vžije.

Jumper

Plusy a mínusy

  • Plusy
    • Efekty
    • Zajímavá místa, na která se Jumper teleportuje (New York, Berlín, Tokio…)
    • Oddechový film, aneb vypněte mozek
  • Mínusy
    • Logika
    • Nevysvětlené základní otázky
    • Love story
    • Nevýrazný Hayden Christensen

Trailer najdete na stránkách //www.jumperthemovie.com/, další videa z filmu na //www.collider.com/entertainment/news/archive_detail.asp…