Zhlédnuto: Gejša

  • zařazení: drama, romantický
  • vznik: USA, 2005
  • anglicky: Memoirs of a Geisha
  • slovensky: Gejša

Tak už jsem se zase koukal na Novu. Tentokráte na ten její opěvovaný „megafilm“. A pocity? Smíšené.

memoirs_of_a_geisha.jpg

Oficiální text distributora

Příběh filmu, který je zasazen do tajemného a exotického světa, jenž si dodnes uchovává své kouzlo, se odehrává v letech před Druhou světovou válkou, kdy je malá japonská holčička odtržena od svých chudých rodičů, aby pracovala jako gejša. Přestože má v domě nebezpečnou rivalku, které se téměř podaří zlomit její vůli, vyroste z malé dívky legendární gejša Sayuri. Krásné a zkušené Sayuri se daří okouzlit nejmocnější muže své doby, avšak sužuje ji tajná láska k muži, který je mimo její dosah.

Co je to gejša?

Slovo gejša (芸者) pochází z japonštiny ze slova ,,gej“, tj.,,umění„, znamená tedy ,,umělkyně“. Jedná se o krásnou a inteligentní ženu, která má za úkol bavit muže (ty, co si to zaplatí, resp. mohou zaplatit), je to tedy profesionální společnice. Kimona, která gejši nosily, byla vzácná a velmi drahá, šlo o umělecká díla.

Když už byla misuage, neboli gejša učednice známá po čajovnách (poznala se podle mladého vzhledu a zvláštního účesu), nabízela své „misuage“ neboli panenství. To dostal muž, jenž nabídl tu největší nabídku. Když byla gejša oblíbená, měla svého danna neboli sponzora. To byl většinou bohatý muž, který jí hradil náklady na kosmetiku, na školu (gejši se stále učily, chodily na hodiny zpěvu, tance) atd.

Gejša není japonská prostitutka, ale „umělkyně“, která má za úkol své zákazníky bavit, hrát jim na tradiční strunný nástroj šamisen, připravovat čaj a v prvé řadě tančit. Jen málokdy přistoupí na sex a už vůbec se nejedná o samozřejmost.

zdroj: wikipedie

A co film?

memoirsofageisha250b.jpgÚžasnou hudbu, krásné scenérie ať přírody, nebo města, vynikající kameru a ještě lepší kostýmy doplňuje fakt, že tenhle film už tady byl tisíckrát. Nejmenoval se Gejša, nebyl z prostředí Japonska minulého století, ale stejně jako v tomto filmu v něm hlavní hrdinka toužila po svém vlastním klukovi. A abychom to my diváci jakože nepoznali, tomu hledanému muži se ve filmu říká sponzor. Vážně škoda. Možná, kdyby film netočili v Hollywoodu, ale ujmuli by se toho Japonci, skončilo by to trošku jinak.

Tímto nechci říct, že film byl katastrofa. Naopak, bavil jsem se. Film krásně navozoval atmosféru světa gejš, ukazoval jak to u nich chodí. Ani tak nevadila celková chladnost, povrchnost. Pochopil jsem, že to prostě ke gejšám patří.

Plusy a mínusy

  • Plusy
    • Jak to chodí ve světě gejš
    • Hudba, kamera, kostýmy, krásná příroda
    • Krásná Sayuri (Ziyi Zhang)
  • Mínusy
    • Zpracování aka americký romantický film
    • Po požáru (asi 75% filmu) začne být nezáživný

Resumé

Krásně zpracovaný film popisující život (ne)jedné gejši.