Návod: jak zachránit polité PDA?

Polili jste si někdy PDA nebo mobilní telefon? Chtěli jste ho zachránit, ale nevěděli jste jak? Mně se to díkybohu podařilo.

V sobotu ráno  jsem byl probuzen výkřikem a nadávkami. Otevřel jsem rozespale oči a blízko své postele uzřel svou mámu jak drží ulomené ucho od kýble, na zemi plastový kbelík a velikánskou kaluž vody smíchané s Jarem.

Rozespale jsem zaznamenal větu „To se mi ještě nestalo!“, když jsem sebou trhl. Mám takový zvyk – večer si čtu na PDA e-knížky a když už se mi chce spát, přístroj „důmyslně“ schovám pod postel…

NÉÉ! Vyskočil jsem ze svého pelechu.

Z louže vytáhl kapesní přístroj. Instinktivně „vytrhl“ zadní kryt a baterii. A ani ne za setinu sekundy jej zabalil do vyhřáté peřiny.

Po rozbalení jsem uviděl pod displejem krásnou skvrnku „Jarové“ vody, jak si kreslí své barevné obrázky. Připomněl jsem si chvíle radostného nadšení z nového PDA (kupováno v říjnu 2007) a v záchvatu vzteku usoudil, že musím začít okamžitě jednat.

No jo, jenže co teď? S takovým problémem jsem se ještě nesetkal – už jsem utopil hodinky, viděl utopené fotoaparáty, kamery a mobilní telefony, ale PDA?

Přemýšlel jsem. Počkat, než se vysuší? Zajít do nejbližšího servisu? Nepřiznat barvu a zkusit přístroj reklamovat? Co je lepším řešením? Nevěděl jsem.

Politím kapalinou ztrácím záruku a tím pádem si všechny opravy budu muset hradit. Rozebráním přístroje nemám vlastně co zkazit. Když budu čekat, může být hůř – jestli přístroj nebude co nejdříve důkladně vysušen, zcela určitě začne oxidovat.

Začal jsem tedy hledat návod na rozebrání Mia A701 Digiwalker. Přes mobilmanii jsem se dostal až na ruské stránky pdacenter.ru (kopie stránky v PDF), na kterých bylo všechno vysvětleno za pomocí obrázků (rusky totiž neumím ani ťuk).

img_7285.jpgimg_7284.jpg

Při odstranění gumových krytek chránících šroubky nastal první problém – šroubky nejsou klasické křížové.  Bude potřeba speciálního klíče – hvězdičky (torx) velikosti 5, jenž se často používá u mobilních telefonů. Ještě štěstí, že bývá v místním železářství otevřeno v sobotu dopoledne!

Vzhůru do útrob přístroje!

Při odstranění základní desky jsem narazil na dobrou zprávu – v celém přístroji bylo jen pár malinkatých kapek vody a to naštěstí na relativně dobrých místech (čtečka karet, slot pro SIM kartu). Větší překvapení ovšem nastalo v situaci, kdy byl vyndán displej – voda se dokázala dostat mezi dotykovou vrstvu a samotný displej.

Rozhodl jsem se oddělit tyto dvě části od sebe (a modlil se ať přístroj po spuštění funguje). Více je asi zbytečné popisovat – raději se koukněte na fotografie této akce.

img_7265.jpg

img_7273.jpg

(více v galerii na konci tohoto článku)

Z čeho je dotykový displej složen?

Při rozkládání displeje jsem si všiml, jak celý systém zobrazování funguje (ale můžu se také mýlit).

Části displeje vyznačené čísly

  • 1. dotyková vrstva
  • 2. tekuté krystaly (zajišťují průchodnost světla)
  • 3. zdroj světla – podsvícení
  • 4. fólie odrážející světlo
  • 5. hliníková ochrana (odvádí teplo, stínění?)

Písmeny abecedy jsou vyznačena místa, kam se dostala voda. Místa A a C byla vysušena hadříkem – je možno se mezi ně dostat. Místa B jsem se obával – netušil jsem, jestli by po oddělení nedošlo k narušení tekutých krystalů či jejich funkce. Nakonce se ukázalo, že voda v těchto místech sama vyschne (dokonce lze přístroj spustit a počkat, než se displej zahřeje a voda vypaří, jelikož vodu nelze vylít a tím pádem nemůže vyzkratovat okolní elektroniku)

Fialově znázorněno „proudící světlo“

Jednotlivé části přístroje byly dlouho sušeny (základní deska a displej pod lampičkou, zbytek asi 20 cm nad topením) a až poté se poskládaly dohromady.

Při dotahování šroubků bych doporučil zvýšenou opatrnost – ať si nenaštípnete kousíček ochranného plexiskla, jako se podařilo mne (je to naštěstí schované pod krycím plastem, takže se nic neděje). Do PDA jsem vložil baterii a přístroj spustil.

A jak to dopadlo?

img_7344.jpg

(Na obrázcích je vidět pár otisků prstů. Ale na displeji není ani šmouha! )

Na závěr doufám, že přístroj ještě nejméně pár let vydrží a také vzkazuji výrobcům plastových kbelíků ať nešetří plasty.

PS: Přístroj jsem nečistil lihem (izopropylalkoholem), jelikož jsem se této rady dočetl až poté, co byl přístroj smontován (třeba příště).