Intel vytasil revoluční novinku: 3D transistor

Jak to funguje? Co to dělá? Budou mít odpůrci Moorova zákonu co jíst? A co zákazníci? Bude chleba levnější?

Už to tady párkrát málem bylo. Už už jsme mohli zvolat Moore se sekl! A zas nic.

Pro vysvětlení – Moore, to je ten miliardář s kšiltovkou pán, co spoluzaložil Intel, pořádně se ožral a prohlásil „Počítače se každých 11,56 měsíců stanou 2× problémovější a složitější na opravu

Inu, a takové zesložiťovávání, to není jen tak! Zákazníci, to jsou potvory. Nevěřili byste, ale oni si tu novou věc nekoupí, když není alespoň o trochu lepší… (pro případné rady, jak toto obejít, se ptejte PR Nvidia)

A protože Intel hraje taktiku „plníme sliby“, tak teda od roku 1965 maká jako šroubek…

Vylepšuje a vylepšuje.

Někde kolem roku 2000 se to ale začalo kazit. Procesory pro domácí použití už nebylo jak zlepšovat, páč zákazníci odmítali kupovat domácí přímotopy. A tak se vylepšil Moorův zákon – že prý se kluk sekl a správně mělo být „každých 17,85 měsíců…

Chvíli se tak všelijak hašteřilo, měnily se výrobní postupy. Ale Moore to měl spočítaný. No a pak to někdo zkazil, když přišel s tím, že by processory mohly být vícejádrové (To se moc nelíbilo programátorům – koneckonců i dnes lze najít tajně ukryté stopy nesouhlasu v řadě jejich děl).

Blížil se konec roku 2012. Přicházely dny, kdy jsme vyhazovali dosluhující mayský kalendář a pořizovali nový, barevnější.

Vypadalo to, že si můžeme odškrtnout „Moorův zákon již neplatí“. A zase se našel kazisvět. Vydal procesor, který se pyšnil tím, že v sobě ukrývá 3D tranzistory.

tří dé sem tří dé tam

Stejně jako 3D televize jsou vesměs spíš ploché, abychom je mohli lépe věšet na stěnu, u tranzistorů tomu není jinak. Ony totiž zůstávají 2D, jen se nám jejich architektura trochu „zprohýbá“.

Na to, než budou processory opravdu 3D – to jakože tam budou tranzistory ve vrstvách – si budeme muset chvíli počkat (heating problem included).

A jak to teda funguje? Tadyten chlápek nám to vysvětlí!

A já? Já se těším, až si ten procesor s „dramatickým navýšením výkonu až o 37 procent při nízkém napětí“ a „snížením spotřeby při zachování současného výkonu až 50 procent“ koupím.

Bude to pecka! Ty 3D filmy v Bluray2.0! To bude požitek! :)