Nezapomenutelné počítačové hry

Nedávno mne napadlo udělat si svůj vlastní seznam počítačových her, které na mne udělaly dojem, oslovily mne a na které si stále pamatuji. Všem, kteří s nějakou ze zmiňovaných her neměli tu čest, si je vřele doporučuji zahrát…

Seznam 30 počítačových her, na které nelze zapomenout. Většina z nich nebyla na „té nejlepší“ grafické úrovni a proto se nás hráče snažila uchvátit jinak – příběhem, prostředím nebo třeba vtipnými dialogy.

Tři nejlepší hry z celého seznamu:

Transport Tycoon Deluxe a ostatní

Transport Tycoon – opravdu kultovní hra, ve které je vašim prvořadým cílem stát se tím nejlepším, největším a nejoblíbenějším dopravním magnátem. K tomu vám dopomáhá silniční, vlaková, říční (zaoceánská) a v poslední řadě nejdražší letecká doprava. Přepravovat můžete opravdu cokoli – ať už se jedná o ropu, kterou potřebují rafinerie, dřevo nutné pro výrobu papíru nebo pasažéry a s tím spojenou poštu. Hra je nesmírně chytlavá – svého času jsem u ní strávil několik týdnů čistého hraní.

Mezi další nezapomenutelné Tycoony jistě patří Rollercoaster Tycoon 1, Railroad Tycoon 2, Zoo Tycoon 1+2, méně populární Oil Tycoon ale i netycoon – Sim City 3000

tt2.jpgtt.jpgtt.gif

Neverhood

Další úžasná, kultovní hra, u které ani na chvíli nepřestanete žasnout nad šílenými nápady autorů. Hrajete v plastelínově-hliněném světě za panáčka stejného složení – Klaymena, který se snaží zachránit korunu a s ní spojené místo u trůnu jednoho důvěřivého krále. Děj je plný šílených zvratů (např. spojování dvou polovin planety, na které se děj odehrává), charakteristicky komických postaviček, zajímavých strojů a velmi chytlavé hudby, u které bych se někdy bál hádat, jakže vůbec byla vytvořena.

neverhood_01.jpgneverhood05.jpgnever3.jpg

The Longest Journey

Velmi kvalitní adventura, která bohužel nebyla ve své době náležitě oceněna. Děj se odehrává ve dvou světech – v prvním, ve kterém „vládne“ technika, čili ten náš v blízké budoucnosti, a ve druhém světě plném kouzel a magie. Hlavní hrdinkou je krásná osmnáctiletá April Ryan, která v průběhu hry zjišťuje, k čemu je předurčena. Hra je plná ztřeštěných hádanek a ještě bláznivějších a mnohdy nelogických řešení a zvratů (například záchrana mluvícího havrana). Velmi důležitou částí hry je Aprilin deník, do kterého si hrdinka zapisuje různé úseky svého příběhu. Takto se můžete seznámit s jejími problémy či přemýšlením. Pozoruhodné.

the_longest_journey_1.jpgthe_longest_journey_7.jpgthe_longest_journey_6.jpgthe_longest_journey_3.jpgthe_longest_journey_2.jpgthe_longest_journey_10.jpg

Ostatní hry, na které nelze zapomenout:

Doom

Nezapomenutelná, revoluční 3D střílečka. Hrajete za mariňáka, který se má za úkol prostřílet tunami příšer, které byly na svět omylem zaneseny v průběhu experimentu s teleportací. Na svou dobu graficky velmi dobře zpracovaná (například zdi, které nebyly šikmé, vícepatrové levely).

3413-doom4.jpg3413-doom2.jpg3413-doom1.jpg

Prince of Persia 1

Další klasika – 2D plošinovka z roku 1989 v čele s hlavní postavou Perského prince, který se snaží zachránit princeznu, jíž uvěznil vezír chtěje vzít si ji za ženu.

prince-of-persia-ss4.gifprince-of-persia-ss3.gifprince-of-persia-ss1.gif

Prehistorik 2

Neskutečně zábavná, nezapomenutelná (a někdy docela složitá) skákačka z roku 1993 z prostředí dob předhistorických, kde hrajete za pračlověka mlátícího svým obrovitánským kyjem do všech potvor, které cestou oba potkáváte.

prehistorik_2.gifprehistorikugh_9.jpgprehistorikugh_11.jpg

The Sims 1

Simulace průběhu života a originálně zamýšlená simulace projektování stavby domu. Dokázala k hraní her přivést zejména ženské pohlaví, ale nedá se prohlásit, že je určena pouze jim. Mne samotného chytla tak moc, že jsem postupně zakoupil všechny datadisky, které kdy byly vydány (průměrná cena 700 Kč – já bláázen :-] ).

sims-magic-big-1.jpgsims1.jpgsims1_screen3.jpg

Dyna Blaster

Klasika, podle které vznikly další hry podobného charakteru – např. Bomberman. Ve hře procházíte bludiště plné beden a příšer tak, že kladete bomby. Na dlouhé hodiny zabaví možnost hry s více hráči.

dyna-blaster_1.jpgdyna-blaster5.jpgdyna-blaster2.jpg

Caesar III + Pharaoh

Dvě budovatelské strategie. První, podle mého názoru trochu lepší, se odehrává v době, která patřila Římanům a antickým stavbám. Faraón, jak název napovídá, se odehrává trošičku dříve.

caesar305.jpgndahshur_pyramid.jpgndahshur_industry.jpg

Broken Sword 1 & 2

Broken Sword, neboli opravdu kvalitní adventura. První díl, skrývající tajemství templářů, uchvátil desetitisíce hráčů počítačových her. Druhý, ukazující tajemné obřady civilizace Mayů, očekávání nezklamal a také se stal oblíbeným. Třetí a čtvrtý díl se už takovýmto způsobem nechytl.

brokensword_08.jpgbrokensword_03.jpgbrokensword_01.jpg

Command & Conquer: Red Alert 2

Strategie futuristické války (s použitím teleportace, robotů, klonování a mutace, s tím spojené velení olihním či delfínům, ovládání počasí apod.) odehrávající se mezi Sovětským svazem a Amerikou. Extrémně chytlavý singleplayer.

red_alert2_screen004.jpgred_alert2_screen001.jpgb_12.jpg

Warcraft 2 & 3

Úžasná strategie, ve které si volíte na výběr mezi lidmi a orky (2. díl). Ve třetím se objevují navíc noční elfové a nemrtví. Zaujme poutavý singleplayer (ten doplňují některé knížky Warcraft) a ještě lepší hra více hráčů na Battlenetu. Warcraft výrazně proslavila speciální multiplayerová mapa DotA Allstars, která z původní strategie udělala RPG.

warcraft3nightelfs2-400x300.jpgwarcr939_2.jpgwarc2.jpg

Call of Duty 1 & 2

Střílečka z prostředí první a druhé světové války. Chytlavé mise v singleplayeru doplňuje multiplayer a spousta serverů, na kterých lze hru hrát. Svého času jsem hru hrál i v jednom klanu ;-]. Call of Duty 4 překvapí chytlavým singleplayerem (např. mise poblíž Černobylu – ve městě Pripjať), multiplayer je podle mého zajímavější ve dvojce.

cod3_1.jpgcall_of_duty_2_30.jpgcall_of_duty_2_02.jpg

Oddworld: Abe’s Odysee & Exodus

Plošinovka, hrajete za otroka Abeho, který se snaží zachránit jemu podobné – osvobodit tyto otroky ohromného masokombinátu. Chytlavá hra, plná šílených nápadů (prdění + ovládání svých vlastních prdů :-] ).

abesoddysee06.jpgabesoddysee07.jpgabesoddysee02.jpg

Cosmo’s Cosmic Adventure

DOSovka a velmi stará klasika – skákačka se spoustou vesmírných lodí, planetek a zelených, červených či mimozemských stvoření jiné barvy.

cosmo.gifcosmo02.jpgcosmo03.jpg

Rayman 1

Nejen počítačová hra – skákačka odehrávající se v barevných světech plných hudebních not, tužek či lízátek, tvářící se jako hra pro děti. Pouze tvářící se. Dokáže zaujmout na desítky hodin. Rayman 2 a 3 mne už tak kvalitní nepřišel. Škoda.

rayman1.jpgrayman_1_screenshot_13.jpgrayman_1_screenshot_04.jpg

Diablo 2 + datadisk

Kvalitní RPG (mnozí tvrdí, že je pouze mlátičkou) se sedmi typy hlavní postavy (Diablo 2: Lord of Destruction) a spoustou předmětů, odehrávající se v bažinách, pouštích či samotném peklu.

fotodiablo2expansion-lordofdestruction.jpgdiablo2.jpgdia2.jpg

Fighting Force 1

Dobře zpracovaná, méně známá 3D mlátička z roku 1997 se zajímavým hlavním příběhem – jakýmsi „singleplayerem“, který můžete projíždět i ve dvou lidech (je to mnohem větší zábava!)

fighting_force_64_.jpgfight.jpg

Tomb Raider 1

Krásná Lara Croft a hledání pravdy spolu s procházením všelijakých hrobek či jeskyň plných medvědů, vlků, netopýrů a dalších zvířat.

lara2.jpglara1.jpg

Total Annihilation

Strategie z prostředí futuristických strojů a mašin – robotů, kteří se snaží kolonizovat zemi a bojovat proti nepřátelským robotům. Vy je máte za úkol ovládat.

totalan.jpgtotal_annihilation_screenie_31415926.jpg

The Elders Scrolls: Morrowind & Oblivion

Nezapomenutelné RPG hry, nezapomenutelný příběh, prostředí, desítky povolání a ras, za které můžete hru projet.

1.jpg

Fallout

Myslím, že tady nemá cenu nic psát – postapokalyptickou RPG Fallout hrál snad úplně každý. Koncem tohoto roku má vyjít Fallout 3 založený na engine Oblivionu, takže se určitě máme na co těšit.

série Age of Empires

Aneb hry, žánrově realtimové strategie, které se snaží vycházet z historických faktů a hráči přiblížit vývoj jednotlivých civilizací.

Elastomania

Klasika – jízda na terénní motorce a s tím spojené přeskoky z ostrůvku na ostrůvek.

Duke Nukem 3D

Střílečka V hlavní roli Duke Nukem – svalnatý chlápek nosící kanady, černé brýle a tuny nábojů po kapsách.

Horké léto 1

„Jsem obyčejnej kluk. Kluci mi říkaj Rambo a holky kreténe.“ tak se prezentuje hlavní hrdina hry – Honza Majer. Horké léto je jedna z nejlepších českých adventur. Děj se odehrává na tropickém ostrově.

Mafia 1

Úžasný příběh a krásná atmosféra plná aut, zbraní, rodinného údělu a krve. Doporučuji. Koncem tohoto roku má vyjít pokračování – Mafie 2.